Menu

Dešavanja u svijetu - broj 80

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta
Svaki mjesec stotinu izraelskih akata nasilja nad Aksom; Svjedočenja Sirijki o stravičnim torturama koje su prošle u Asadovim kazamatima; Iran koristi Hezbollah da promijeni kartu regije; Yousef al-Otaiba, ambasador UAE u SAD-u, u intervjuu američkom listu The Atlantic: Mi se u svojoj politici ne obaziremo na islamske propise, to smo naučili od vas

Svaki mjesec stotinu izraelskih akata nasilja nad Aksom

Izraelske snage svaki mjesec izvrše stotinu akata nasilja nad muslimanskim bogobomoljama u Jerusalemu, kazao je palestinski ministar za vakuf i vjerska pitanja, Youssef Ideiss. Prema Quds Netu, ministar je rekao da je od početka godine evidentirano 700 djela nasilja protiv muslimanskih bogomolja. Djela nasilja nad muslimanskim bogomoljama uključuju svakodnevne napade koje izvršavaju židovski naseljenici, krađe artefakata i kontinuirano vršenje iskopavanja pod temeljima kompleksa džamije El-Aksa. Ideiss je rekao i da je džamija Ibrahimi, najistaknutija islamska građevina u okupiranom gradu Hebronu, također bila predmet opetovanih izraelskih nasilničkih nasrtaja. Muslimani su pedeset puta bili spriječeni da uče ezan u toj džamiji, a jedan dan ove godine džamija je bila potpuno zatvorena. 

Ministar je rekao da izraelska okupacija planira okružiti Jeruzalem i El-Aksu s naseljima i sinagogama, od kojih je posljednja ona koja je otvorena u naselju Batan Al-Hawa krajem augusta ove godine. On je naveo da se prisustvo izraelskog ministra javne sigurnosti Gilada Erdana na otvaranju smatra službenom vladinom podrškom projektu. 

Ministar je, također, rekao da je dopuštenje izraelske vlade njenim dužnosnicima da nasilnim putem ulaze u El-Aksu dodatno destabilizira situaciju. 

Tokom avgusta, kazao je ministar, broj Izraelaca koji su upali u El-Aksu je povećan, a isto tako povećan je i broj talmudskih rituala koje izvode prilikom tih upada. 

Ministar je otkrio da je izraelska okupacija na jednom od ulaza u El-Aksu otvorila judaistički vjerski ured koji savjetuje židove koji dolaze kako da oskrnave džamiju. U međuvremenu, kazao je, izraelske okupacione vlasti sprečavaju ulazak školskih knjiga u palestinske škole u Jerusalemu, a umjesto toga besplatno šalju svoje školske knjige kako bi na taj način palestinski obrazovni plan i program zamijenili izraelskim.

(Izvor: qudsnet.com)


Svjedočenja Sirijki o stravičnim torturama koje su prošle u Asadovim kazamatima

Aida je prvi put uhapšena na kontrolnoj tački u Halepu od Sirijske republikanske garde. Odvedena je u njihov lokalni centar gdje je pred slikom sirijskog diktatora Bašara el-Asada, pretučena, vezana, a potom silovana. Odvedena je u bolnicu za liječenje krvarenja koje je nastalo od posljedica silovanja, da bi je sedam dana nakon toga snage sigurnosti, uprkos protivljenju liječnika, odvele u zatvor gdje je bila zatočena u ćeliji s dvadeset drugih žena. Aida je tri mjeseca bila izložena konstantnom silovanju, a mjesec dana provela je u samici koju je dijelila sa istruhlim lešom. U ćeliji je pronašla žilet i pokušala se ubiti. Prošla je različite vrste fizičkog mučenja, te je bila prisiljavana da posmatra sodomiziranje muških zatočenika bocama. Naposljetku su vlasti pristale da je puste na slobodu prethodno je primoravši da potpiše da se obavezuje da će napustiti Siriju i da se nikada više neće vratiti. Aida je jedna od osam žena koje su progovorile o torturama kroz koje su prošle u Asadovim zatvorima.

Njihova svjedočenja uključena su u najnoviji izvještaj nevladine organizacije Advokati i ljekari za ljudska prava (Lawyers and Doctors for Human Rights – LDHR). Izvještaj sadrži detalje stravičnih zločina poput različitih vidova fizičkog mučenja i ekstremnog seksualnog zlostavljanja uključujući i kontinuiranao silovanje od strane više muškaraca. Identiteti svjedokinja su zaštićeni radi njihove i sigurnosti njihovih porodica.

(Izvor: middleeasteye.net)

Iran koristi Hezbollah da promijeni kartu regije

Američki list The New York Times potvrđuje izvještaje da Iran nastoji promijeniti kartu Bliskog istoka uz pomoć libanskog Hezbollaha. U izvještaju se navodi da je Hezbollah u protekla tri desetljeća svoje napore usmjeravao protiv Izraela, ali ova organizacija je u posljednjim godinama angažirana u ratovima protiv sunija u Siriji, Iraku i Jemenu. 

Američki list piše kako je Hezbollah hiljade svojih vojnika decenijama uvježbavao za borbu protiv Izraela, ali Hezbollah sada ne zanima borba protiv Izraela i potpuno su okrenuti ratovima uz Husije u Jemenu, a obučavaju i naoružavaju šiijske milicije u Afganistanu pripremajući ih za sektaške sukobe. Od 2011. ova organizacija s velikim brojem trupa djeluje u Siriji, i poslala je svoje kadrove da obučavaju iračke milicije bliske Iranu. Tako je Hezbollah proširio svoje djelovanje od Libana na brojne druge zemlje i postao je najvažnija iranska paravojna formacija u arapskim zemljama, kojoj Iran daje najviše novca i oružja. The New York Times navodi da je Hezbollah trenutno angažiran u svakom ratu koji se vodi u regiji, a u koji je upleten Iran, te da je ova milicija preuzela na sebe obučavanje svih proiranskih paravojnih formacija u regiji. 

Hezbollah je postao “Blackwater” iranske vlade (“Blackwater” je američka firma plaćenih ratnika, koji ratuju za američku vladu), ili, drugačije rečeno, Hezbollah je sada stvarna iranska revolucionarna garda, ovim riječima zaključuje The New York Times svoj članak.

(Izvor: nytimes.com)

Yousef al-Otaiba, ambasador UAE u SAD-u, u intervjuu američkom listu The Atlantic: Mi se u svojoj politici ne obaziremo na islamske propise, to smo naučili od vas

U podužem intervjuu listu The Atlantic, emiratski ambasador u Washingtonu Yousef Otaiba, govorio je o nizu zanimljivih stvari. On je minimizirao utjecaj blokade koju su njegova zemlja i Kraljevina Saudijska Arabija nametnule Kataru, kazavši kako su “aerodromi otvoreni, hoteli rade, ljudi regularno putuju”, tvrdeći da su mjere blokade nametnute kako bi se “zaštitili od Katara”.

Otaiba je ustvrdio da je Doha domaćin najvećeg broja terorista nakon Irana, te da se teroristi u Kataru kreću slobodno i otvoreno prikupljaju sredstava za svoje milicije. 

Otaiba je optužio Al Jazeeru da promovira ekstremizam i da je ta televizija platforma s koje se obraća šejh Jusuf Karadavi, kojeg je optužio da odobrava samoubilačke akcije protiv američkih vojnika.

Otaiba smatra da Katar ne podržava islamske pokrete motiviran time što katarsko vođstvo s njima dijeli ideologiju, nego iz želje da proširi svoj utjecaj u regiji, no poentira: “U katarskom ministarstvu obrazovanja i obrazovnom sistemu radi veliki broj članova Muslimanske braće – šta misli (katarsko vođstvo) kako će njihova zemlja izgledati za deset godina? Hoće li biti više ili manje radikalniji?”

Otaiba se američkom listu pohvalio da su Ujedinjeni Arapski Emirati usvojili zapadnjački pristup i potpuno odvojili religiju od države, posebno istakavši sljedeće: “I jedan od razloga što Ujedinjeni Arapski Emirati postali ono što jesu danas jeste to što uključujemo islam kada raspravljamo našu ekonomsku politiku; ne nalazimo vjerske tekstove koji nam pomažu da vodimo našu energetsku politiku. To smo naučili od vas.”

Na pitanje o uvođenju demokratije u UAE, Otaiba je kazao kako se demokratija ne uklapa u identitet i kulturu njegove zemlje, te da se oni radije fokusiraju na poboljšanje sigurnosti, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja. 

Otaiba je kazao kako njegova zemlja ne određuje vjerskim službenicima šta će govoriti, ali im zabranjuje da govore o određenim temama, pojasnivši da je to, prije svega, tema džihada: “Postoje 1,6 milijardi muslimana i većina njih privatno prakticira vjeru i ne šeću naokolo pozivajući u džihad. Odrastao sam u porodici u kojoj sam podstican da postim i klanjam, ali nikad mi ništa nije bilo nametano. Takav islam mi želimo.”

Što se tiče normalizacije odnosa sa Izraelom, za Otaibinu zemlju jedina je prepreka nepostojanje palestinske države. 

Otaiba je, na kraju, izrazio optimizam u pogledu nove generacije lidera Mohammeda bin Zayeda, Mohammeda bin Salmana, jordanskog kralja Abdullaha II, koji žele da svoje zemlje više otvore prema Zapadu. 

(Izvor: theatlantic.com)