Menu

Zanimljivosti- broj 54

Tema ZanimljivostiČitanje 8 minuta

Allahovo stvorenje – deva

Deve žive na nekim najizolovanijim mjestima na svijetu, ali ne samo da žive na tim mjestima, nego čak tu i napreduju. Većina velikih životinja ne može da živi u ovako oskudnim mjestima, jer su im potrebne velike količine vode i hrane. Deve mogu da iskoriste ovu prednost kao strategiju preživljavanja. Devino je tijelo dugačko 300 cm, visina njenih ramena je od 180 do 210 cm. Njen rep je dugačak 50 cm, težina joj može biti između 600 i 1.000 kg. Njena mekana dlaka je između bež i svijetlosmeđe. Noge su joj duge i koljena su joj zadebljala, a koljena su povijena kad leži. Neke deve imaju jednu grbu, a neke dvije i one te grbe koriste kao rezervoar za energiju u vidu masnoće. Gornja usna je razdvojena, nozdrve se mogu zatvoriti, ima velike trepavice koje služe za zaštitu očiju od pijeska. Dva velika nožna prsta mogu da se rašire kao prilagođavanje na hodanje na pijesku.


Allah Svemogući dao je ovoj životinji neke osobine tako da može da živi u pustinji u nepodnošljivim uvjetima. Pitanje glasi: Da je “priroda ili slučajnost” dala toj životinji te osobine, zašto onda druge životinje nemaju te osobine, a deva ima? Deve mogu da putuju dugo, što im omogućava da iskoriste maksimalan broj izvora. One mogu da izdrže ogromnu dehidraciju, što im omogućava da prežive duži vremesnki period bez vode. Što se tiče hrane, one sve jedu: bilje, meso, kosti, slatko ili slano. Želudac deve ne poznaje granice. Kaže Allah Uzvišeni: “Reci: ‘Kažite vi meni koji su dio Zemlje stvorila božanstva vaša kojima se, umjesto Allahu, klanjate, i recite mi imaju li oni u stvaranju nebesa ikakvog udjela, ili smo mnogobošcima Mi dali Knjigu, pa imaju u njoj dokaz za to?’ Nijedno, već nevjernici jedni druge obmanjuju.” (Prijevod značenja Fatir, 39)

Devina sposobnost da duži vremenski period preživi u pustinjskim uvjetima bez vode ne može se naći kod drugih životinja. Zbog mnogih prilagođavanja deva je dobila naziv “pustinjska lađa”. Deve piju mnogo vode koja im je potrebna da uzmu iz pustinjske vegetacije, i one mogu da prežive čak i kad izgube 40% svoje tjelesne težine koja se sastoji od vode.

Kad je voda dostupna, bila ona slana ili slatka, deve mogu da popiju i do 57 litara. Deve imaju i fleksibilan “termostat”: one se neće početi znojiti osim kad im tjelesna temperatura dostigne 42 stepena Celzijusa. Isto tako ni “mehanizmi za grijanje” kod deve se ne aktiviraju u hladnijim noćima osim kad temperatura tijela ne dostigne 34 stepena. Pored uštede energije, ova fiziološka adaptacija devama dozvoljava da “pohranjuju” hlađenje kao pripremu za sljedeći dan. U vrućim danima, deve se odmaraju u grupi i približe se jedne drugima kako bi smanjile reflekciju toplote sa tla. Također, bubrezi i utroba deve su veoma efikasni u čuvanju vode. Urin izlazi kao gust sirup, a izmet je tako suh da se njime može naložiti vatra. Deve ne pohranjuju vodu u grbe, suprotno onom što inače mnogi misle. Grbe su ustvari rezervoari masnih tkiva. Koncentrisanje masnoće u grbama služi kao izolacija, što znači prilagođavanje životu u vrućim klimatskim uvjetima. Kad se tkivo pretvara u druge materije (proces metabolizma), onda je to izvor energije i dobije se 1 gram vode za svaki gram masnoće koja se pretvara kroz reakciju sa kisikom.

Kaže Allah Uzvišeni: Pa zašto oni ne pogledaju deve – kako su stvorene, i nebo – kako je uzdignuto, i planine – kako su postavljene, i Zemlju – kako je prostrta?! Ti poučavaj – tvoje je da poučavaš, ti vlast nad njima nemaš! A onoga koji glavu okreće i neće da vjeruje, njega će Allah najvećom mukom mučiti. Nama će se oni zaista vratiti i pred Nama će, doista, račun polagati!” (Prijevod značenja El-Gašije, 17-21)

(Izvor: kaheel7.com, Abduldaem Al-Kaheel)

Kornjače i kretanje pomoću magnetskog polja Zemlje

Naučnici su ustvrdili da mnogi organizmi koriste Zemljino magnetsko polje na svom putovanju, migraciji i kretanju po svijetu. Allah je stvorio poseban program u mozgu ovih stvorenja putem kojeg upravljaju smjerom kretanja. Nedavno su naučnici našli da neke vrste organizama mogu da odrede svoje mjesto rođenja, tako da se vrate nakon nekoliko godina migracije tačno na mjesto gdje su rođeni. Primjer za to su losos i morska kornjača. Naučnici su zbunjeni ovom pojavom, šta njih vodi ka njihovom cilju?

Najnovija teorija potvrđuje da ova stvorenja koriste Zemljino magnetsko polje. Svako mjesto na Zemlji, bilo to na kopnu ili u moru, ima svoju prepoznatljivu magnetsku oznaku i ova stvorenja bivaju vođena tom magnetskom oznakom putem posebnih i komplikovanih programa i posebnih ćelija koje prepoznaju i zapamte to magnetsko polje kako bi ga kasnije koristili. Naučnici nazivaju tu nauku “pokretnom ekologijom”. Unatoč tom otkriću, naučnici su još uvijek zbunjeni zbog ove pojave. Ali, mi muslimani nismo zbunjeni ovom zapanjujućom pojavom. Jer, Allah Uzvišeni nam je rekao da je On Svemoćni taj koji ovim stvorenjima daje njihov oblik i sisteme i On im je dao sve što im treba za život. Kaže Allah: “Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo.” (Prijevod značenja Taha, 50) Pogledaj Allahovu milost: On nije zaboravio ova stvorenja – a uzvišen je On tako da ne može ništa da zaboravi – i potčinio je Zemljino magnetsko polje njima da žive sigurno i da se na to polje oslanjaju u svom kretanju. On im je dao posebne “programe” u mozgu kojima mogu da upravljaju sami sobom.

(Izvor: www.kaheel7.com Abduldaem Al-Kaheel)

Egipatski naučnik kandidat za Nobelovu nagradu za hemiju

Jedan egipatski naučnik korištenjem nanotehnologije uspio je da očisti vodu koja je zagađena radijacijom nuklearnog reaktora u Fukošimi u Japanu prošle godine. Egipatski naučnik hemije dr. Šerif el-Safti, predsjednik istražiteljske grupe za nanotehnološku nauku, je profesor na Univerzitetu “Waseda” u Japanu, a prije toga je bio profesor na Univerzitetu “Tanta”. Prtenosi Alarabiya net: “On je diplomirao na Univerzitetu Southampton u Engleskoj, nakon toga je otišao da radi u Japan. Patentirao je dvadeset izuma i kandidovan je za Nobelovu nagradu za hemiju 2013. El-Safti je izjavio da se svijet sad oslanja na nanotehnološke materije kako bi se riješio zagađenja u vodi, čak i bakterija koje su najsitniji oblik materija koje zagađuju. Nanotehnološke materije rastvaraju zagađujuće materije, bile one hemijske ili biološke ili bakterijske ili viruske. Jer, nanotehnološke materije mogu da drže zagađujuće materije, čak i ako bi koncentracija bila manja od 1.000 djelića na milion, i mogu da ih potpuno odstrane.

Nanotehnologija je vještina pravljenja ili rada sa stvarima tako malim da ih je moguće posmatrati samo pomoću najjačih mikroskopa. To je također i sposobnost pravljenja veoma malih mašina uz pomoć računarske tehnologije, atom po atom. Da se naglasi ovaj smisao, često se nanotehnologija naziva i molekularna nanotehnologija. Može se reći da je nanotehnologija polje primijenjene nauke bazirana na dizajnu, sintezi i primjeni materijala i uređaja nano veličine. (Wikipedija)

(Izvor: news.islamstory.com)