Menu

Dešavanja u svijetu - broj 89

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

Turska osmislila plan kako svim stanovnicima pružiti mogućnost da prezentiraju svoje ideje

Turska vlada je krajem januara ove godine lansirala jednu novu online platformu pod nazivom “Imam jednu ideju za svoju zemlju u 2019” kroz koju građani mogu direktno da pošalju vlastima svoje nove ideje. Ovaj projekat je prezentirala Direkcija za komunikacije Kabineta turskog predsjednika. Cilj projekta je da stanovništvo svojim idejama direkno učestvuje u unapređenju kako životnih uvjeta građana, tako i napretku i jačanju države u svakom pogledu.


Ova platforma će služiti kao jedan kanal između stanovništva sa jedne strane i državnih institucija sa druge strane, preko kojeg će se filtrirati i kanalisati korisne ideje i prijedlozi. Fahrettin Altun, direktor Direkcije za komunikacije, kaže da vjeruje u snagu, duh i visoke ambicije turskog naroda, te da se na ovaj način otvara svakom mogućnost da dadne svoj doprinos u jačanju države Turske i njenog naroda. Također je rekao da će ova platforma zagolicati mnoge mlade umove. “Pošto znamo da se do najboljih ideja dolazi u familijarnim razgovorima i u srednjim školama i univerzitetima, predlažem da 2019. bude godina u kojoj će 82 miliona Turaka razmišljati kako da unaprijedimo svoju zemlju!”, kazao je Altun. Također je kazao da će se sve ideje evaluirati, i svaka ozbiljna ideja dalje kanalisati na odgovarajuća ministarstva koja će dalje proslijeđene ideje da uzmu na razmatranje. Svako ministarstvo ima poseban tim ljudi koji će svaku proslijeđenu ideju podrobno razmotriti. Onda kada bude označeno da je realizacija određene ideje moguća, stupit će se u kontakt sa osobom ili grupom koja je poslala ideju, kako bi se išlo u daljnju realizaciju.

Platforma za slanje ideja nalazi se na sljedećem linku:

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/ulkem. Altun je kazao da je platforma vrlo ozbiljno shvaćena i da je u prvoj sedmici poslato mnogo raznih ideja, između ostalog ideje koje se tiču zdravstva, kulture, komunikacija, energije, obrazovanja, male i velike industrije, te ideja za očuvanja okoliša.

Drugi cilj ove platforme jeste ubrzavanje jačanja Turske na poljima ekonomije, energetike, zdravstva, obrazovanja i saobraćaja na globalnom nivou prema već zacrtanim i definisanim ciljevima koji su nazvani: 2023, 2053 i 2071. Za ove ciljeve vezani su važni historijski događaji turskog naroda, a i muslimana uopće. 2023. Godine bit će obilježena stogodišnjica osnivanja republike Turske u današnjim granicama i oficijelno ukidanje Osmanlijskog hilafeta. Godine 2053. obilježit će se 600-godišnjica osvajanja Konstantinopola (današnjeg Istanbula), koji je osvojio sultan Mehmed El-Fatih, a 2071. je 1000-godišnjica od Bitke kod Manzikerta (današnjeg Malazgirta) u kojoj su Seldžuci pod vođstvom Alp Arslana porazili bizantijsku vojsku kojom je komandovao car Romanus IV Diogenes, kojeg su Seldžuci zarobili. Ovo je bio početak kraja Bizantijskog carstva.

(Izvor: turksemedia.nl)

Pripadnica američkih oružanih snaga godinama špijunirala za Iran

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država 13. februara podiglo je optužnicu protiv Monice Elfriede Witt, bivše pripadnice američke vojske koja je služila u obavještajnom sektoru i imala pristup tajnim dokumentima.

Witt je optužena da za otkrivanje “visoko povjerljivih obavještajnih programa” iranskoj vladi, kao i identiteta nekih američkih obavještajnih agenata. Optužbe protiv nje uključuju optužbu za “kršenje zakona i svečane zakletve da će štititi i braniti našu zemlju i granice ljudskog dostojanstva”.

Američki dužnosnici su kazali kako se Monica Witt, koja je godinama radila u kontraobavještajnom sektoru američke vojne avijacije, ideološki okrenula protiv svoje zemlje i godinama pomagala Iranskoj revolucionarnoj gardi protiv svojih kolega.

Monica Witt je u američkoj vojsci radila od 1997. do 2008. i postala je specijalni agent u kontraobavještajnoj službi američke vojne avijacije. Nakon napuštanja vojske radila je kao konsultant za vojne i obavještajne poslove, da bi se 2012. pojavila u Teheranu na antiameričkoj konferenciji u organizaciji New Horizon Organization, povezane sa Iranskom revolucionarnom gardom. Konferenciju je prenosila televizija, a Witt je predstavljena kao američki vojni veteran. Nakon konferencije, u televizijskom intervjuu objavila je da je prešla na šiijski islam.

Pored nje, optužena su i četiri iranska državljanina.

(Izvor: alarabiya.net)

Najviši sud u Španiji odlučio da dvije udovice iz poligamnog braka imaju pravo na penziju preminulog muža

Najviši sud u Španiji je krajem februara ove godine donio konačnu odluku da dvije udovice iz Maroka, koje su zajedno živjele u poligamnom braku (istovremeno bile vjenčane sa istim muškarcem), imaju pravo na penziju umrlog muža. Sud je u svom obrazloženju pojasnio da je u Španiji poligamni brak zabranjen, ali da je u Maroku legalan i dozvoljen. Pošto su oba braka bila sklopljena u Maroku, sud je bio stanovišta da su oba braka legalna i da obje udovice imaju pravo na penziju. Sud se također pozvao na jedan pravni međudržavni dokument između Španije i Maroka u kojem stoji da su brakovi koji su legalni u Maroku također legalni u Španiji i obrnuto. Penzija će biti podijeljena po pola između udovica i isplaćivana svakoj posebno.

Prema pisanju portala Diario Patriota, njihov preminuli muž radio je dugi niz godina za špansku vojsku, nakon čega je bio penzionisan. Zadnji dio svog života stanovao je u Maroku. Nakon njegove smrti obje udovice zatražile su penziju kod španskog ministarstva odbrane, ali su odmah dobile odbijenicu, čak je u obrazloženju stajalo da su poligamni brakovi u Španiji zabranjeni te da je za poligamni brak propisana zatvorska kazna od dvije do pet godina.

(Izvor: bladna.nl)

Izrael krije 300.000 dokumenata o zločinima nad Palestincima

Izraelski židovski novinar Asaf Shalev, koji živi u Kaliforniji, rekao je da Izrael skriva 300.000 dokumenata o izvršenim zločinima nad Palestincima, te da hiljade tih dokumenata datiraju od 1800. godine, navodi se u članku +972 Magazina objavljenom u februaru. Shalev je, govoreći za navedeni magazin, izjavio da Izraelski državni arhiv prošlog ljeta skinuo oznaku tajnosti sa brojnih tajnih dokumenata, uključujući dokumente koji su stari više od jednog stoljeća, ali da je 300.000 dokumenata o zločinima nad Palestincima, koji datiraju od prije stvaranja Izraela, ostalo klasificirano kao tajni.

Do sada je, zapravo, i samo postojanje 300.000 povjerljivih datoteka, njihova imena, datum i porijeklo, državna birokratija držala u tajnosti. Također je napomenuo da izraelska vlada jednu petinu tih dokumenata i dalje smatra previše osjetljivim i zabranjuje objavljivanje bilo kakvih podataka o njima.

Shalev je napomenuo da je najstariji od tih dokumenata, koji su ostali razvrstani pod nazivom “Parker Report”, datira iz 1821. Osim toga, tu je i 125 tajnih dokumenata koji datiraju još iz 19. stoljeća, i oko 2.000 dokumenata iz perioda prije Nakbe 1948.

Prema +972 Magazine, ovaj izraelski novinar je rekao: “Ne možemo pristupiti tim datotekama, tako da je nemoguće reći zašto su i dalje, nakon više od 70 godina, te u nekim slučajevima, gotovo 200 godina kasnije, klasificirane kao tajni dokumenti.”

Među dokumentima su i datoteke o masakrima u Deir Yassinu i Kfar Qasimu, dva najzloglasnija masakra koja su izraelske snage izvršile nad Palestincima.

(Izvor: MEMO)