Menu

Reportaža s donatorskog skupa u Nijmegenu

Pripremio Edis Vejselović
Tema Ostale temeČitanje 11 minuta

Očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta u vremenu opće globalizacije i raznih programa asimilacije, postaje iz dana u dan sve veći izazov za Bošnjake. Ovaj izazov je puno veći u mjestima gdje su Bošnjaci etnička manjina, a još kada žive daleko od svoje domovine, u zemlji gdje se govori neki drugi jezik, gaje neke druge vrijednosti i norme, identitet i kultura, onda ta opasnost za gubljenje vlastitog identiteta i asimilaciju postaje puno veća. Upravo je ovakav slučaj sa Bošnjacima u Holandiji.


Gosti

Iako je početak skupa bio najavljen za 14 sati, gosti su počeli pristizati puno prije najavljenog vremena. Ubrzo se moglo vidjeti da je interesovanje ogromno i da pristižu gosti iz svih džemata u Holandiji. Džemat “Selam” iz Rotterdama je za ovu priliku obezbijedio čak i autobus za prijevoz žena. Među prisutnima je bio i veliki broj imama i mualima. Koliko brine o svim džematima pokazao je i glavni imam islamske zajednice Bošnjaka Holandije (IZBN) Bakir ef. Halilović, koji je ovog dana imao bajramsku svečanost u svom džematu u Antwerpenu, ali je ipak odvojio vremena da dođe i svojim prisustvom pruži podršku džematu “Sabah” u ovom hairli projektu. Pored vjerskih predstavnika, skupu je prisustvovalo i nekoliko ličnosti iz javnog i političnog života u Bosni i Sandžaku, između ostalih i Ljutvija Balkan, član Predsjedništva za dijasporu Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Program skupa

Program je počeo učenjem Kur’ana časnog. Prisutni su mogli da uživaju u melodičnom učenju efendije Aldina Šabanovića, imama džemata “Selam” iz Rotterdama, koji je ponovo pokazao zašto je osvojio prvo mjesto na takmičenju u učenju Kur’ana na nivou Evrope koje se tradicionalno održava u Zagrebu. Prisutni su mogli i da uživaju uz bogat kulturno-umjetnički program, između ostalih i nastup hora džemata KUD “Hajr” iz grada Enschede.

Zatim je skup poselamio domaćin, imam Šaban ef. Đulan, iskazujući posebno zadovoljstvo što može dobrodošlicu poželjeti dr. Muameru Zukorliću i dr. Suadu Kurtčehajiću. Govoreći o strukturi džemata, efendija Đulan je spomenuo da se broj džematlija u džematu “Sabah” zadnje dvije godine utrostručio. Naglasio je da su se džematlije iz Nijmegena godinama rado odazivali svim akcijama u izgradnji jake zajednice i džemata širom Holandije, te da se nada da će zato i drugi džemati naći sluha da podrže ovaj hairli projekat džemata “Sabah”. U svom sažetom govoru imam Đulan se dalje zahvalio svima prisutnima i pozvao ih da ugrade sebe u trajno dobro – kupovinu prostorija za islamski centar u Nijmegenu.

Ispred ženske mreže SPP-a prisutne je poselamila prof. Atifa Šaljić koja je pozvala žene da se obrazuju, budu društveno aktivne i time doprinesu razvoju zajednice u kojoj žive.

Zatim je goste poselamila i predsjednica IZBN-a Majda Rustemagić. U svom obraćanju ona se osvrnula na bitnost džemata “Sabah” iz Rotterdama, kao prvog bošnjačkog džemata u Holandiji. Džemat “Sabah” je bio temelj formiranja islamske zajednice Bošnjaka Holandije preko kojeg su kasnije formirani i ostali džemati kada se pojavila potreba za tim. Predsjednica je istakla vrijedan rad i saradnju džemata “Sabah” sa ostalim džematima IZBN-a, te je ukazala na bitnost zajedništva i institucije i podsjetila da je institucija iznad svakog pojedinca.

U nastavku večeri prisutnima se obratio dr. Suad Kurtčehajić. On je svoje obraćanje podijelio na dva dijela: prvi dio koji je posvetio promociji knjige “Drevna Bosna”, akademika Zukorlića, i drugi dio koji je posvetio historijatu Bosne od njenog nastanka pa do danas. Dr. Kurčehajić je naglasio da je “Drevna Bosna” fundamentalno djelo, koje se na krajnje ozbiljan način bavi Bosnom. Također, je ukazao na bitnost poznavanja svoje povijesti “kako nam se ne bi dešavalo kao do devedesetih, da više znamo o boju na Kosovu nego o nastanku i historiji naše domovine, Bosne”.

Poslije svečanog zajedničkog ručka i klanjanja ikindija-namaza, skupu se obratio specijalni gost akademik Muamer Zukorlić. Na početku svog govora akademik se osvrnuo na bitnost porodice u odgoju djece i izgradnji i očuvanju identiteta. Zatim je izdvojio važnost djelovanja Bošnjaka kroz džemat kao stožer opstanka Bošnjaka, te je naglasio da džemat trebamo doživljavati kao jedno od svoje djece u svakom pogledu, pa i budžetiranju. Odgovoran odnos prema džematu, kao najboljem savezniku u odgoju porodice, nije na dobrovoljnoj osnovi nego je stroga obaveza - farz, naglasio je akademik Zukorlić. Zatim je podsjetio prisutne da je stanje Bošnjaka usko vezano sa njihovim odnosom prema vakufu, te je istakao da moramo voditi računa u postavljanju prioriteta i da se ozbiljnije moramo postaviti prema vječnom u odnosu na prolazni svijet. Dr. Zukorlić je pozvao prisutne i da ozbiljno shvate prvu kur’ansku objavu i imperativ ikre – uči i naglasio da znanje treba da koriste kao svjetlost u mraku u svom duhovnom i etničkom prosperitetu. U svom daljem izlaganju akademik Zukorlić je kroz razne primjere pojasnio bitnost poznavanja svojih korijena u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta, a da historiji treba pridati značaj u onolikoj mjeri u kolikoj može služiti budućnosti.

Nakon ovog inspirativnog govora Muftije Zukorlića, završnu riječ dao i glavni imam IZBN-a Bakir ef. Halilović. On je naglasio da je kupovina prostorija za IKC “Sabah” u Nijmegenu trenutno najveći prioritet islamske zajednice Bošnjaka Holandije, te da se nada da će se ovaj projekat realizovati u što bržem roku kao vakuf i mjesto gdje će se veličati Allahovo ime i učiti islamske vrijednosti. Obraćanjem i dovom Bakira-efendije završen je predviđeni program skupa.

Prisutni su otvorene ruke dočekali bratski poziv džemata “Sabah” te su tokom i poslije programa u ovu svrhu donirali sumu od oko 41.000 eura. Molimo Uzvišenog Allaha da svim donatorima ukabuli i poveća imetak! O ovoj manifestaciji islama održanoj u Nijmegenu pričat će se još dugo, a džemat “Sabah” i njegove džematlije dugo će se uzimati za primjer dobre organizacije i vrijednog rada. Impresija ovog skupa sa bogatim programom koristit će ostalima u postavljanju ciljeva u daljem zajedničkom radu. Prisutni su poslije završetka programa otišli svojim kućama, bogatiji za još jedno iskustvo, još jedan podstrek na ustrajnost u džematskom radu i očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta.

Na licima organizatora mogla se vidjeti radost, iako je posao organizovanja ovakvog skupa zasigurno zahtjevan i odgovoran. Ovaj skup je dokaz kako Uzvišeni Allah pomaže malu, iskrenu skupinu u projektima za koje je potrebna velika zajednica i profesionalna organizacija, kada imaju iskren nijet i cilj.

Džemat “Sabah” je ovaj dan visoko postavio ljestvicu kad je u pitanju organizovanje ovakvih i sličnih manifestacija. Drugima džematima nimalo neće biti jednostavno održati ovaj nivo organizacije skupova.

Da su iz svoje skromnosti dali prednost gostima nad sobom, potvrdio je Šaban ef. Đulan koji je na kraju programa, kada su se gosti razišli, naglasio da se za sedam godina svog rada kao imam u ovom džematu, nikada nije zadovoljnije i ispunjenije osjećao kao danas, kad je vidio kako su njegove džematlije uspješno obavili svoj zadatak.

Molimo Uzvišenog Allaha da pomogne džematu “Sabah” u Nijmegenu da što prije prikupe sredstva za kupovinu džematskih prostorija, koje će u ovom dijelu Holandije biti svjetiljka islama sve do Sudnjeg dana!